CIASTO NESQUIK BEZ PIECZENIA, KTÓRE ZROBISZ W 15 MINUT
Ciasto bez pieczenia z pyszną masą ze śmietanki i serka mascarpone oraz z chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi Nesquik. Czy może być coś lepszego? Deser robi się dosłownie w 15 minut, niestety jego wadą jest to, że znika równie szybko :)
Składniki:
- 330 ml śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- 2 szklanki czekoladowych kuleczek typu Nesquik
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g czekoladowych herbatników
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1) Blachę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich warstwę czekoladowych herbatników
2) Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru, a następnie partiami dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia. Do 3/4 masy wsypujemy ok 1 szklankę płatków czekoladowych i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
3) Pozostałą masę wykładamy na wierzch i posypujemy płatkami czekoladowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki
4) Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę mleka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Odstawiamy polewę do przestudzenia, gdy będzie lekko ciepła polewamy ciasto tworząc "esy floresy", wstawiamy ciasto na minimum 3 godziny do lodówki
Dodaj napis |
Aby być na bieżąco polub blog na FB: