PŁATKI OWSIANE DLA ZDROWIA I URODY - JAK MOŻNA JE WYKORZYSTAĆ?

z czym jeść płatki owsiane


Wielu z nas płatki owsiane kojarzą się z mało apetyczną papką podawaną w dzieciństwie na śniadanie. Tymczasem odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne i stanowią cenne źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Warto rozpocząć od nich dzień by dostarczyć organizmowi dawkę energii, wieczorem zaś możemy je wykorzystać do domowego spa, gdyż posiadają one także zbawienne działanie na naszą skórę.

Płatki owsiane dla zdrowia

Płatki owsiane są polecane przez wszystkich dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia i tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić zdrowy jadłospis bez ich obecności. Zawierają one sporą ilość białka, a także witaminę E, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a płatki owsiane są doskonałym ich źródłem. Ich spożywanie ma praktycznie same zalety, warto je więc jeść jeśli zależy nam na zdrowiu i ładnej sylwetce. 

  • płatki owsiane dają uczucie sytości, które utrzymuje się przez wiele godzin. Wszystko to dzięki zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika - beta glukanu, który zmniejsza uczucie głodu. Regularne spożywanie płatków owsianych na śniadanie zapobiega więc wahaniom wagi i nadwadze.
  • dzięki zawartości beta glukanu, płatki owsiane opóźniają wchłanianie tłuszczów, wiążą kwasy żółciowe i wspomagają wydalanie cholesterolu. Wpływają więc na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszają także ciśnienie krwi.
  • w płatkach owsianych znajdują się awentramidy, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Hamują one produkcję zapalnych cytokin, odpowiedzialnych za tworzenie się w naczyniach pasm tłuszczowych i powstawanie chorób serca.
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego
  • wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę
  • owsianka poprawia metabolizm i wydolność organizmu, wpływa też pozytywnie na procesy trawienne
  • dzięki zawartości witaminy E opóźniają procesy starzenia się organizmu

Płatki owsiane najlepiej spożywać niegotowane, tylko zalane ciepłym mlekiem lub jogurtem, gdyż wtedy mają niższy indeks glikemiczny. Najbardziej lubię płatki owsiane z mlekiem migdałowym i sezonowymi owocami lub z jogurtem naturalnym i odrobiną niskosłodzonego dżemu.

Płatki owsiane dla urody

Płatki owsiane mają rewelacyjny wpływ na skórę. Już nasze babcie wykorzystywały je do pielęgnacji cery, jednak teraz coraz częściej możemy znaleźć ten składnik w kosmetykach do twarzy i ciała. Płatki owsiane mają działanie przeciwzapalne, przyśpieszają gojenie i łagodzą podrażnienia. Świetnie sprawdzają się w przypadku cer wrażliwych i naczyniowych, ale doskonale radzą sobie też ze zmianami zapalnymi u osób borykających się z trądzikiem. Wodę po ugotowanych płatkach możemy stosować tak jak tonik, czyli do przemywania twarzy rano i wieczorem, zaś same płatki (ugotowane) sprawdzą się jako peeling lub maseczka. 

Jeśli mamy problem z egzemą, łuszczycą, wysypką kontaktową lub nasza skóra uległa poparzeniu słonecznemu, możemy przygotować kąpiel w płatkach owsianych. Przyśpieszy ona gojenie i złagodzi zmiany. Wystarczy ok 250 g płatków ugotować na wodzie i powstałą papkę wrzucić do wanny z wodą. Kąpiel powinna trwać około 15 minut. 

maseczka z płatków owsianych




Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.