WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA
Wielkanocna babka według tego przepisu jest przygotowywana w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Ciasto jest aromatyczne i puszyste, a do tego smakuje wybornie. Jest łatwe oraz szybkie w wykonaniu i stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 80 g zmielonych orzechów włoskich
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opanowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka łyżek soku z cytryny
na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
1) Masło utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli, ucierać do połączenia
2) Do utartego masła dodawać po jednym jajku cały czas ucierając aż do połączenia
3) Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i skórkę z cytryny (cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na drobnej tarce). Masę mieszamy do połączenia składników i wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy.
4) Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy, nakłuwamy wykałaczką i nasączamy sokiem z cytryny
5) Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny na gładką, szklistą masę i tak powstałym lukrem polewamy wystudzoną babkę
Babka została upieczona w piekarniku parowym Electrolux Steam Bake. Dodanie pary przez pierwsze 15 minut pieczenia pobudza wyrastanie ciasta i powoduje, że jego wnętrze jest lekkie oraz puszyste, zaś skórka złocista i chrupiąca.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: