ŁATWE I SZYBKIE DO WYKONANIA CIASTO ŚLIWKOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

łątwe ciasto śliwkowe z czekoladą


Śliwki węgierki zjadane prosto z drzewa kojarzą mi się z wakacjami w czasach mojego dzieciństwa. Uwielbiam te owoce i gdy tylko rozpoczyna się na nie sezon, spożywam je pod każdą możliwą postacią. Na surowo, w kompocie, w powidłach i oczywiście w pysznych ciastach. Dzisiaj mam dla Was przepis na łatwe i szybkie do wykonania ciasto śliwkowe z kawałkami czekolady. Idealne po porannej kawy, czy popołudniowej herbatki...

Składniki:

- 1 jajko
- pół kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- ok. 300 g śliwek węgierek

Sposób wykonania:

1) Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wrzucamy jajko, cukier, śmietanę i wystudzone masło, ucieramy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści

2) Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników

3) Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do masy i mieszamy

4) Foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy masę do formy

5) Śliwki myjemy i osuszamy, kroimy je na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta

6) Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.