ŁATWE I SZYBKIE DO WYKONANIA CIASTO ŚLIWKOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Śliwki węgierki zjadane prosto z drzewa kojarzą mi się z wakacjami w czasach mojego dzieciństwa. Uwielbiam te owoce i gdy tylko rozpoczyna się na nie sezon, spożywam je pod każdą możliwą postacią. Na surowo, w kompocie, w powidłach i oczywiście w pysznych ciastach. Dzisiaj mam dla Was przepis na łatwe i szybkie do wykonania ciasto śliwkowe z kawałkami czekolady. Idealne po porannej kawy, czy popołudniowej herbatki...
Składniki:
- 1 jajko
- pół kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ok. 300 g śliwek węgierek
Sposób wykonania:
1) Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wrzucamy jajko, cukier, śmietanę i wystudzone masło, ucieramy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści
2) Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników
3) Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do masy i mieszamy
4) Foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy masę do formy
5) Śliwki myjemy i osuszamy, kroimy je na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta
6) Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut