POBUDZAJĄCA METABOLIZM ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

przepis na sycącą zupę z mięsem mielonym

Pyszna i sycąca zupa meksykańska to naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie składa się z prostych warzyw oraz z mielonego mięsa, które w połączeniu dają niepowtarzalny smak. Zupa doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub jako przystawka na małe przyjęcie ze znajomymi.

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- puszka fasoli czerwonej
- puszka fasoli białej
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- 3 cebule
- papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- papryczka jalapeno lub pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

1) Do dużego garnka wrzucamy białą i czerwoną fasolę wraz z wodą, pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę. Dolewamy litr wody i gotujemy na wolnym ogniu

2) Na patelni podsmażamy mielone mięso, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nieco się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek i chwilę smażymy

3) Gdy papryka zacznie lekko mięknąć wszystko co znajduje się na patelni dodajemy do garnka z fasolą i gotujemy

4) Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką (lub dodajemy posiekaną papryczkę jalapeno), bazylią i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie zupę mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy przegotowanej wody tak, aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji

5) Odstawiamy zupę "do przegryzienia" na minimum 2 godziny, jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego jeśli chcecie przyrządzić ją na jakąś imprezę, to polecam to zrobić dzień wcześniej.
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.