PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BEZĄ
Szarlotka uważana jest za tradycyjne ciasto polskie, choć tak naprawdę to wyrób cukierniczy pochodzący z Francji. Deser ten składa się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz owoców. W Polsce nie wybrażamy sobie szarlotki upieczonej inaczej jak z jabłkami, jednak jako nadzienia możemy użyć także gruszek, moreli czy brzoskwiń.
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, którym nigdy nie pogardzę :) Robię ją dość często i to w przeróżnych wersjach. Dziś podzielę się przepisem na szarlotkę z bezą, która ostatnimi czasy zasmakowała mi najbardziej. Deser jest łatwy i tani w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na szarlotkę z bezą
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 margaryny
- 1 szkalnka cukru
- 1,5 kg jabłek
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania
1) Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na dużej patelni z dodatkiem 6 łyżek cukru (opcjonalnie możemy dodać też łyżeczkę cynamonu) do momentu, aż jabłka puszczą sok i trochę zmiękną. Ważne jest aby jabłek nie przesmażyć, tak aby nie powstała jednorodna masa.
2) Zagniatamy kruche ciasto: łączymy mąkę, posiekaną margarynę, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru i łyżeczkę proszku i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3) Oddzielamy odrobinę kruchego ciasta (ok 1/5 całości) i wkładamy do zamrażalnika, resztę ciasta umieszczamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną masę, po czym powoli wsypujemy szklankę cukru, cały czas ubijając masę bezową.
5) Na podpieczony spód wykładamy przesmażone jabłka, na to masę bezową, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach odrobinę zamrożonego ciasta.
6) Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy je tak przez około 30 minut, ale musimy kontrolować czy beza się nie przypala. Jeśli beza przypala się to należy przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli nie robimy to dopiero po 30 minutach i pieczemy kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zdejmujemy folię z ciasta i zostawiamy je do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, co pozwoli uzyskać jeszcze bardziej kruchą i chrupką bezę.
7) Po wystygnięciu ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje podane na zimno - szczególnie latem!
Zobacz przepis na tort owocowy
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, którym nigdy nie pogardzę :) Robię ją dość często i to w przeróżnych wersjach. Dziś podzielę się przepisem na szarlotkę z bezą, która ostatnimi czasy zasmakowała mi najbardziej. Deser jest łatwy i tani w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
Szarlotka z bezą |
Składniki na szarlotkę z bezą
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 margaryny
- 1 szkalnka cukru
- 1,5 kg jabłek
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania
1) Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na dużej patelni z dodatkiem 6 łyżek cukru (opcjonalnie możemy dodać też łyżeczkę cynamonu) do momentu, aż jabłka puszczą sok i trochę zmiękną. Ważne jest aby jabłek nie przesmażyć, tak aby nie powstała jednorodna masa.
2) Zagniatamy kruche ciasto: łączymy mąkę, posiekaną margarynę, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru i łyżeczkę proszku i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3) Oddzielamy odrobinę kruchego ciasta (ok 1/5 całości) i wkładamy do zamrażalnika, resztę ciasta umieszczamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną masę, po czym powoli wsypujemy szklankę cukru, cały czas ubijając masę bezową.
5) Na podpieczony spód wykładamy przesmażone jabłka, na to masę bezową, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach odrobinę zamrożonego ciasta.
6) Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy je tak przez około 30 minut, ale musimy kontrolować czy beza się nie przypala. Jeśli beza przypala się to należy przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli nie robimy to dopiero po 30 minutach i pieczemy kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zdejmujemy folię z ciasta i zostawiamy je do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, co pozwoli uzyskać jeszcze bardziej kruchą i chrupką bezę.
7) Po wystygnięciu ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje podane na zimno - szczególnie latem!
Zobacz przepis na tort owocowy