ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I BRĄZOWYM RYŻEM
FIT
,
KUCHNIA
,
Najnowsze posty
,
OBIAD
Zapiekanka z kurczakiem i brązowym ryżem to pyszne danie jednogarnkowe. Jej wykonanie jest naprawdę proste i wymaga minimalnego wkładu pracy, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych osób. Posiłek ten możemy zaserwować zarówno na obiad jak i na kolację, gdyż jest lekki i bogaty w białko. Tak przygotowana zapiekanka ma lekko pikantny, paprykowo-słodkawy smak i jest bardzo aromatyczna. Jeśli nie macie pomysłu na obiad zachęcam do wypróbowania przepisu.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brązowym ryżem
Czas wykonania: ok 1 h 20 min wraz z pieczeniem Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2 torebki brązowego ryżu ( 200g )
- jedna duża cebula
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- opcjonalnie mozzarella lub inny ser do posypania
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1/4 kostki masła
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
2) Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Mięso mieszamy aby równomiernie obtoczyło się w przyprawach.
3) Cebulę kroimy w drobną kostkę.
4) Do małego naczynia żaroodpornego wrzucamy surowy ryż, a na to pokrojoną cebulę.
5) Na cebulę równomiernie rozkładamy kurczaka i wszystko powoli zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
6) Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok 60-70 minut, tak aby wierzch się przyrumienił. Jeśli nie obawiamy się dodatkowych kalorii, to pod koniec pieczenia (po ok 50 minutach) zapiekankę możemy posypać mozzarellą lub innym serem, który nada daniu pyszny aromat i chrupiącą skorupkę.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brązowym ryżem
Czas wykonania: ok 1 h 20 min wraz z pieczeniem Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2 torebki brązowego ryżu ( 200g )
- jedna duża cebula
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- opcjonalnie mozzarella lub inny ser do posypania
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1/4 kostki masła
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
2) Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Mięso mieszamy aby równomiernie obtoczyło się w przyprawach.
3) Cebulę kroimy w drobną kostkę.
4) Do małego naczynia żaroodpornego wrzucamy surowy ryż, a na to pokrojoną cebulę.
5) Na cebulę równomiernie rozkładamy kurczaka i wszystko powoli zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
6) Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok 60-70 minut, tak aby wierzch się przyrumienił. Jeśli nie obawiamy się dodatkowych kalorii, to pod koniec pieczenia (po ok 50 minutach) zapiekankę możemy posypać mozzarellą lub innym serem, który nada daniu pyszny aromat i chrupiącą skorupkę.