JAK URZĄDZIĆ PRAKTYCZNĄ I NOWOCZESNĄ KUCHNIĘ
Podczas
planowania i aranżacji kuchni zależało mi, aby pomieszczenie to było
minimalistyczne, praktyczne oraz nowoczesne. Ponieważ do dyspozycji miałam
powierzchnię o wymiarach zaledwie ok 7 m 2, jak najlepiej chciałam wykorzystać
każdy centymetr i każdy kąt. Aby uniknąć efektu zagracenia i trudnego do ogarnięcia
chaosu, praktycznie cały sprzęt ukryłam w zabudowie, którą wykonano z białego,
lakierowanego mdfu. Pomimo, że jestem zwolenniczką minimalizmu bardzo nie lubię
zimnych „laboratoryjnych” kuchni, dlatego u siebie zestawiłam białe fronty z dębowymi
blatami i drewnianą podłogą, które powodują, że pomieszczenie jest przyjemne
oraz przytulne.
Szafki górne znajdują się tylko na jednej ścianie, dzięki czemu
zabudowa jest spójna i nieprzytłczająca. Pomiędzy szafkami górnymi i dolnymi
umieściłam dębowy panel, który sprawia, że to ta ściana najbardziej przyciąga
wzrok i stanowi centralny punkt pomieszczenia. Na pozostałych ścianach nad
blatami roboczymi przyklejony jest biały lacobel, który wtapia się w tło i
pełni funkcje typowo ochronne. Planując meble kuchenne, chciałam aby tworzyły
one jedną, spokojną całość, dlatego szafki mają frezowane uchwyty oraz
jednakową szerokość i wysokość, dzięki czemu uniknełam efektu poszatkowania i
chaosu.
Obecnie
najbardziej popularne są kuchnie otwarte na salon. Taka też była i moja, ale ze
względów praktycznych postanowiłam ją przeistoczyć w półotwartą. Dobudowałam
barek o wysokości 115 cm i długości 230 cm, który po pierwsze służy za stół, po
drugie zasłania niemal wszystko, co się dzieje w kuchni. Jest to bardzo fajne
rozwiązanie, które sprawdza się szczególnie podczas wizyt przyjaciół i rodziny.
Barek zasłania cały rozgardziasz powstały podczas przygotowywania posiłków, ale
umożliwia nam ciągły kontakt z gośćmi. Poza tym dzięki postawieniu takiej
półścianki, mogłam wykonać większą zabudowę kuchenną w kształcie litery U,
zyskując tym samym dodatkowe szafki do przechowywania oraz długi blat roboczy,
którego tak naprawdę nigdy za wiele.
Jestem bardzo zadowolona ze swojej kuchni i jest to
chyba moje ulubione pomieszczenie, w którym nie zmieniłabym absolutnie nic.
Bardzo dobrze się tu pracuje i łatwo sprząta. Jest wystarczająco dużo miejsca
do przechowywania elementów wyposażenia i jedzenia, oraz masę blatu roboczego, dzięki czemu mogę
gotować wspólnie z moim M :)
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ URZĄDZAJĄC KUCHNIĘ
W ciągu roku w
kuchni spędzamy średnio około miesiąca, dlatego niezwykle ważne jest, aby
pomieszczenie to było urządzone zgodnie z zasadami ergonomii. Planując
rozmieszczenie mebli i sprzętów, należy wszystko dobrze przemyśleć, tak aby
całość była praktyczna oraz wygodna. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które
pomogą Wam urządzić kuchnię marzeń, w której gotowanie będzie prawdziwą
przyjemnością.
1) Po pierwsze
zastanów się czy chcesz mieć kuchnię otwartą, półotwartą czy zamkniętą. Każde z
tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, ale najważniejsze jest to abyś nie
kierowała się modą, a swoimi potrzebami.
Kuchnia otwarta najlepiej sprawdza się
w małych mieszkaniach, gdy do dyspozycji mamy zaledwie kilka metrów
kwadratowych. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać wrażenie większej przestrzeni,
mamy też ciągły kontakt z rodziną czy znajomymi przebywającymi w salonie. Do
minusów należy zaliczyć to, że zapachy, chałasy czy bałagan powstały podczas
przygotowywania posiłków w kuchni, może zakłócać wypoczynek pozostałym domownikom.
Trzeba też zwrócic uwagę na to, aby kuchnia oraz pokój dzienny były urządzone w jednym
stylu i tworzyły spójną całość.
Na kuchnię zamkniętą mogą sobie pozwolić przede wszystkim posiadacze dużych domów i mieszkań. Małe pomieszczenia oddzielone ścianą będą wyglądały na jeszcze mniejsze. Główną zaletą kuchni zamkniętej jest to, że nie musi być ona cały czas nieskazitelnie czysta, ponieważ nie jest ogólniodostępna dla osób odwiedzających nasz dom. Poza tym kuchenne zapachy czy odgłosy pracy zmywarki i okapu nie będą przeszkadzały domownikom oglądającym TV w salonie. Taką kuchnię łatwiej jest też urządzić, gdyż nie musi ona ściśle współgrać z pokojem dziennym. Do minusów należy zaliczyć uczucie odizolowania osoby przygotowującej posiłki, co może być szczególnie uciążliwe podczas wizyty towarzyskiej lub gdy mamy małe dzieci.
Bardzo fajnym rozwiązaniem, które łączy zalety kuchni otwartej i zamkniętej, jest kuchnia półotwarta. Możemy ją utworzyć stawiając na granicy pomieszczeń murek o wysokości do 120 cm, który wykorzystamy jako barek zasłaniający rozgardiasz w kuchni lub poprzez likwidację jednej z bocznych ścian kuchni, dzięki czemu uzyskamy większą, otwartą przestrzeń i możliwość kontaktu z osobami przebywającymi w pokoju dziennym.
2) Drugą ważną zasadą jest prawidłowe rozplanowanie ciągu technologicznego. W mniejszych kuchniach zazwyczaj wykonuje się zabudowę w jednej linii lub zabudowę w kształcie litery L, w kuchniach większych możemy ustawić meble na kształt litery U lub w dwóch równoległych liniach tworząc wyspy i połwyspy. Planując rozmieszczenie urządzeń warto wykorzystać zasadę trójkąta roboczego, która mówi, że lodówka, zlew i kuchenka powinny tworzyć wierzchołki trójkąta, a suma jego boków nie powinna przekraczać 700 cm. Jest to niezwykle ważne jeśli chodzi o funkcjonalizm, ponieważ pozwala ograniczyć drogę oraz czas potrzebny do przemieszczania się pomiędzy tymi punktami.
3) Żeby zoptymalizować przebieg pracy w kuchni, powinniśmy podzielić ją na 5 stref w zależności od czynności w nich wykonywanych. Są to: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania oraz strefa gotowania i pieczenia. Ułatwi to organizację pracy oraz umożliwi zachowanie porządku.
Na strefę zapasów możemy wykorzystać mały schowek sąsiadujący z kuchnią lub dużą szafę czy zabudowę, w której umieścimy wszystkie nieużywane na co dzień produkty i tzw. zapasy np. mąkę, cukier, olej.
Strefa przechowywania powinna znajdować się w centralnym miejscu kuchni, tak aby dostęp do produktów był łatwy, a droga jak najkrótsza.
Strefa zmywania powinna skupić zlew i zmywarkę, a także kosz na odpady i detergenty niezbędne do mycia i sprzątania.
Strefa przygotowywania powinna sąsiadować ze strefą gotowania i pieczenia. W ich zasięgu muszą znajdować się noże, deski, patelnie, garnki, sztućce oraz wszelkie przyprawy. Niezwykle praktyczne jest umieszczenie szuflady pod piekarnikiem, gdzie będziemy przechowywać blachy i inne akcesoria niezbędne do pieczenia.
4) Dostosuj wysokośc i szerokość szafek kuchennych do swoich potrzeb. Standardowo szafki dolne mają 85 cm, jadnak dla osób powyżej 170 cm wzrostu nie będą one wygodne, a praca przy tak niskich blatach może zakończyć się bólem pleców. Ja przy wzroście 176 cm zdecydowałam się na szafki dolne o wysokości 91 cm i jest to dla mnie optymalny wymiar.
Jeśli nad blatami roboczymi planujesz umieścić szafki górne, odstęp pomiędzy nimi powinien wynosić 60 cm, tak aby nie zasłaniać sobie miejsca pracy. Dla wygodnego przygotowywania potraw blat roboczy powinien mieć przynajmniej 60 cm szerokości i 60 cm głębokości.
Minimalne przejście pomiędzy dwoma ciągami szafek powinno wynosić minimum 120 cm, tak aby 2 osoby mogły się swobodnie minąć.
5) Zaplanuj prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia. Wiele osób błędnie uważa, że centralnie umiejscowiona lampa sufitowa i oświetlenie z okapu wystarczy. Najczęściej i najdłużej użytkowane strefy to strefa zmywania, strefa gotowania i strefa przygotowywania, dlatego to te miejsca należy najlepiej doświetlić. Ja zrezygnowałam z centralnego oświetlenia sufitowego na rzecz lamp ledowych zamontowanych bezpośrednio nad tymi 3 strefami, których używam zamiennie w zależności od miejsca wykonywania pracy.
Powyższe wskazówki pomogą Wam stworzyć komfortową przestrzeń, w której będziecie mogli wypróbować wiele przepysznych przepisów. Przestrzeń, gdzie gotowanie stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem :)
Zobaczcie też wpis, w którym znajdziecie 6 PROSTYCH SPOSOBÓW NA ODMIANĘ WNĘTRZA W PARĘ CHWIL. Od dawna szukałam pomysłu na to, jak zagospodarować pustą ścianę przy oknie. Wystarczyła jedna mała rzecz i wreszcie moja kuchnia jest kompletna.
Zobaczcie też wpis, w którym znajdziecie 6 PROSTYCH SPOSOBÓW NA ODMIANĘ WNĘTRZA W PARĘ CHWIL. Od dawna szukałam pomysłu na to, jak zagospodarować pustą ścianę przy oknie. Wystarczyła jedna mała rzecz i wreszcie moja kuchnia jest kompletna.