POMYSŁ NA SZYBKIE DANIE - SPAGETTI BOLOGNESE W WERSJI MINIMALISTYCZNEJ
Bywają takie
dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Wracamy z
pracy i jedyną rzeczą o której marzymy, to błogie lenistwo w łóżku lub na
kanapie. Niestety, ale jeść coś trzeba, a kanapki nie są tu najlepszym
rozwiązaniem. Istnieje jednak wiele dań, które nie wymagają dużego nakładu pracy,
czasu i pieniędzy. Jednym z nich jest pyszne Spagetti a’la Bolognese, na
wykonanie którego potrzebujemy około 25 minut. Jest to moje awaryjne danie,
które przygotowuję zawsze, gdy jestem bardzo głodna czy zmęczona, lub po prostu
gdy nie mam ochoty na nic bardziej ambitnego i wyszukanego.
Przepis na ten sos
różni się od oryginalnej receptury na Spagetti Bolognese kilkoma szczegółami,
niemniej efekt końcowy jest równie pyszny, o czym świadczy chociażby fakt, że
jest to ulubiona potrawa mojego M.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2
cebule
-
kartonik passaty ( 0,5 l )
- 2 ząbki
czosnku
-
majeranek, bazylia ( ja daję dosyć dużo, po około 2 łyżki tego i tego )
- sól, pieprz
do smaku
- 1 łyżka
papryki słodkiej
- 1
łyżeczka papryki ostrej
- makaron
spagetti
- starty
parmezan lub inny ser żółty
SPOSÓB WYKONANIA
1) Nalewamy
pół dużego garnka wody, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Uwaga:
Nie należy dodawać oleju do wody. Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem
podanym na opakowaniu.
2) Cebulę
kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub smalcu.
3) Dorzucamy
mięso mielone i smażymy przez około 10 minut cały czas mieszając.
4) Dodajemy
posiekany czosnek, chwilę smażymy po czym zalewamy passatą.
5) Dokładnie
wszystko mieszamy, przyprawiamy ziołami oraz przyprawami i dusimy na małym
ogniu do czasu ugotowania makaronu.
6) Gdy makaron jest już gotowy wykładamy go na talerze, na środek wylewamy sos i posypujemy startym serem.
Przygotowanie tego
dania jest naprawdę banalnie proste i przy minimalnym nakładzie pracy
otrzymujemy pyszny oraz sycący posiłek. Zachęcam do wypróbowania przepisu i
życzę smacznego!
Aby być na bieżąco zostań obserwatorem bloga klikając w poniższe przyciski