SAŁATKA ŚLEDZIOWA WIELOWARSTWOWA
Śledzie to chyba najpopularniejsze ryby w naszym kraju. Można je przyrządzić na wiele sposobów, gdyż nadają się zarówno do marynowania, jak i do pieczenia czy smażenia. Królują one na naszych stołach szególnie w okresie jesienno-zimowym, nie może ich też zabraknąć w Wigilijnym menu. Dzisiaj przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań z wykorzystaniem śledzia. Sałatka jest bardzo prosta do wykonania i może służyć jako przystawka lub jako kolacja. Wszystkich miłośników tej ryby zachęcam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI
- 8 filetów śledziowych
- 4 cebule
- 6 gotowanych marchewek
- 6 gotowanych jajek
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
SPOSÓB WYKONANIA
1) Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez ok 3 godziny
2) Z 1,5 szkl wody, 0,5 szkl octu, łyżki cukru, liści laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy marynatę (wrzucamy wszystko do garnka i zagotowujemy)
3) Wymoczone w wodzie filety zalewamy wystudzoną marynatą i marynujemy min 12 godzin
4) Zamarynowane śledzie odsączamy i obsuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy je w kostkę
5) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i obsypujemy solą oraz pieprzem
6) Ugotowaną marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
7) Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
8) W dużej szklanej misie układamy kolejno warstwy: śledź-marchewka-jajka-cebula-majonez-śledź-marchewka-jajka-cebula-majonez
9) Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby się "przegryzła"
SMACZNEGO :)