NAJLEPSZA SAŁATKA A'LA CEZAR
Sałatka cezarska to potrawa, którą najczęściej wybieram w restauracjach. Niestety ciężko jest trafić na "prawdziwego" cezara, ponieważ restauratorzy mają tendencję do tworzenia jakiś dziwnych receptur i wrzucania dodatków, które z oryginałem niewiele mają wspólnego. Nie raz bardzo mocno się zawiodłam, kiedy to płacąc dwadzieścia parę złotych, otrzymałam mix sałat w nieokreślonym bliżej sosie, sałatę z jajkiem sadzonym i kurczakiem w gyrosie, sałatę masłową z kurczakiem i sosem mocno "pachnącym rybą", ale bez krzty anchois. Przyznam, że u mnie w mieście dobrej sałatki cezarskiej zjeść nie można. Postanowiłam zatem przejrzeć przepisy dostępne w sieci i stworzyć coś, co najbardziej będzie odpowiadało mojemu gustowi. Moja sałatka różni się nieco od oryginału, ponieważ nie zawiera anchois, za którymi nie przepadam i sosu Worcester, dodałam za to odrobinę świeżego pomidora. Mimo to jest to jedna z lepszych wersji cezara, jaką miałam przyjemność jeść. Potrawa jest dosyć łatwa do przygotowania i nie zawiera pustych kalorii, więc świetnie wpisze się w dietetyczne menu. Nie jest zbyt kaloryczna, za to bogata w białko i zdrowe tłuszcze nienasycone.
SKŁADNIKI ( na 2 porcje ):
- sałata rzymska
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 ciabatty, najlepiej pełnoziarniste ( może też być bagietka lub inne pieczywo )
- ser twardy długo dojrzewający np. parmezan lub grana padano
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe lub normalny pomidor np. malinowy
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 żółtko
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
PRZYPRAWY DO KURCZAKA:
- 2 cm startego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki bazylii
SPOSÓB WYKONANIA:
1) Sałatę rzymską myjemy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzach
2) Wszystkie składniki sosu umieszczamy w zakręconym słoiku i energicznie wstrząsamy. Tak powstałym sosem polewamy sałatę
3) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dosyć grubą kostkę. Następnie mięso obtaczamy w wymieszanych przyprawach i smażymy na wolnym ogniu na odrobinie oliwy z oliwek
4) Jedną ciabattę kroimy w drobną kostkę, drugą w kromki. Kostki i kromki skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane pieczywo wstawiamy na ok 10 min do piekarnika, aby powstały grzanki
5) Sałatę z sosem posypujemy grzankami ( kostkami ) oraz pokrojonymi pomidorkami, nanosimy na to usmażonego kurczaka, a całość oprószamy drobno startym serem. Z boku układamy grzanki w formie kromek
Dajcie znać czy lubicie sałatkę cezarską, czekam też na Wasze opinie po wypróbowaniu przepisu.
Poniżej linki do innych sprawdzonych, zdrowych i dietetycznych przepisów:
- Szybka i zdrowa sałatka brokułowa
- Dietetyczna pasta z makreli
- Pstrąg pieczony w koperku i maśle
Poniżej linki do innych sprawdzonych, zdrowych i dietetycznych przepisów:
- Szybka i zdrowa sałatka brokułowa
- Dietetyczna pasta z makreli
- Pstrąg pieczony w koperku i maśle