MUS CZEKOLADOWY Z AVOKADO - ZDROWY ZAMIENNIK SŁODYCZY
Pomimo, że staram się odżywiać zdrowiej i bardziej racjonalnie, to nie potrafię całkowicie zrezygnować ze słodyczy. W końcu każdemu należą się małe przyjemności, a dieta nie oznacza jedzenia tylko jałowych i niesmacznych posiłków. Im bardziej interesuję się tematem, tym bardziej jestem w szoku, jak wiele jest przepisów na zdrowe i pyszne przekąski, którymi możemy zastąpić śmieciowe jedzenie. Moim ostatnim odkryciem jest czekoladowy mus z avokado, który spożywam zamiast czekolady, batona czy Nutelli, czyli wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego. W internecie pełno jest różnych receptur na ten deser, ja wypracowałam jednak swój ulubiony smak poprzez wprowadzenie kilku dodatków. Oczywiście możecie dowolnie go modyfikować, używając innych zamienników cukru, rezygnując z bananów lub dodając mielone orzechy. Mus z avokado można schłodzić i jeść samodzielnie, można też użyć go jako "smarowidła" do omletów, naleśników czy gofrów.
Mus z avokado jest dosyć kaloryczny, ale stanowi bogate źródło wielu cennych substancji odżywczych. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E i B oraz luteinę i zeaksantynę. Mając więc do wyboru czekoladę, która pełna jest pustych kalorii, zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po mus z avokado.
SKŁADNIKI na 2-3 porcje
- dojrzałe avokado
- dojrzały banan
- 3 suszone daktyle namoczone na 5 minut w 5 łyżkach gorącej wody
- łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i chcesz być na bieżąco polub blog na FB
Zobacz także:
- Ciasteczka orkiszowe bez cukru i mąki
- 3 koktajle odchudzająco-detoksykujące
- Najlepsza sałatka Cezar
Zobacz także:
- Ciasteczka orkiszowe bez cukru i mąki
- 3 koktajle odchudzająco-detoksykujące
- Najlepsza sałatka Cezar