POBUDZAJĄCA METABOLIZM ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM
Pyszna i sycąca zupa meksykańska to naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie składa się z prostych warzyw oraz z mielonego mięsa, które w połączeniu dają niepowtarzalny smak. Zupa doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub jako przystawka na małe przyjęcie ze znajomymi.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- puszka fasoli czerwonej
- puszka fasoli białej
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- 3 cebule
- papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- papryczka jalapeno lub pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) Do dużego garnka wrzucamy białą i czerwoną fasolę wraz z wodą, pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę. Dolewamy litr wody i gotujemy na wolnym ogniu
2) Na patelni podsmażamy mielone mięso, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nieco się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek i chwilę smażymy
3) Gdy papryka zacznie lekko mięknąć wszystko co znajduje się na patelni dodajemy do garnka z fasolą i gotujemy
4) Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką (lub dodajemy posiekaną papryczkę jalapeno), bazylią i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie zupę mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy przegotowanej wody tak, aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji
5) Odstawiamy zupę "do przegryzienia" na minimum 2 godziny, jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego jeśli chcecie przyrządzić ją na jakąś imprezę, to polecam to zrobić dzień wcześniej.
Sposób wykonania:
1) Do dużego garnka wrzucamy białą i czerwoną fasolę wraz z wodą, pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę. Dolewamy litr wody i gotujemy na wolnym ogniu
2) Na patelni podsmażamy mielone mięso, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nieco się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek i chwilę smażymy
3) Gdy papryka zacznie lekko mięknąć wszystko co znajduje się na patelni dodajemy do garnka z fasolą i gotujemy
4) Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką (lub dodajemy posiekaną papryczkę jalapeno), bazylią i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie zupę mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy przegotowanej wody tak, aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji
5) Odstawiamy zupę "do przegryzienia" na minimum 2 godziny, jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego jeśli chcecie przyrządzić ją na jakąś imprezę, to polecam to zrobić dzień wcześniej.
Zobacz także:
Buritto z kurczakiem i serem cheddar
Najlepsza sałatka a'la Cezar
Sałatka z ciecierzycy, rukoli i sera feta
Aby być na bieżąco polub blog na FB: