SZAKSZUKA - PYSZNE ŚNIADANIE, KTÓRE ZROBISZ W 10 MINUT

zdrowe śniadanie szakszuka

Ni to jajecznica ni omlet, po prostu jajka w pomidorach. Szakszuka podbiła moje podniebienie i w ostatnim czasie gości na naszym stole dosyć często. Jest to idealne danie na śniadanie lub kolację. Smakuje pysznie, a do tego zrobisz je w 10 minut.

Składniki:

- 2 jajka
- 1 pomidor najlepiej malinowy
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

1) Pomidora nakłuć widelcem i zalać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę

2) Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Podgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem

3) Dodać na patelnię pokrojone pomidory wraz z sokiem i pestkami, dusić aż do odparowania wody

4) Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać

5) Na wierzch wbić jajka i smażyć do ścięcia białka

6) Posypać pieprzem oraz szczypiorkiem

śniadanie mistrzów szakszuka jak zrobić


Zobacz także:

Dietetyczna pasta z makreli
Omlet w roli głównej
3 zdrowe koktajle z kaszą jaglaną

Aby być na bieżąco polub blog na FB:

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.