ŁATWY I SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWE POLE ZE SZPINAKIEM
Wreszcie po długich miesiącach oczekiwania możemy się cieszyć naszymi polskimi truskawkami. Uwielbiam te owoce i w sezonie spożywam je niemal codziennie pod różnymi postaciami. Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pyszne i niezwykle efektowne ciasto o nazwie "Truskawkowe pole". Deser robi się szybko i łatwo, a dzięki dodatkowi szpinaku ciasto ma soczysty zielony kolor. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, a do tego podbić ich serca i kubki smakowe, to koniecznie wypróbujcie przepis (uwaga: jeśli nie lubicie szpinaku to spokojnie, nie jest on absolutnie w cieście wyczuwalny).
na ciasto
- 4 jajka
- 160 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 200 g świeżego szpinaku
- 300 g cukru
- 250 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii
na krem
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g truskawek
Sposób wykonania:
1) Szpinak myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Wrzucamy listki i olej do kielicha blendera, blendujemy na gładką masę
2) Jajka ucieramy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
3) Do masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy do połączenia składników
4) Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka)
5) Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 równe blaty. Z każdego blatu delikatnie zbieramy łyżką do miseczki ok 0,5 cm ciasta tak, aby powstały grube okruchy
6) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce schłodzonego mascarpone, cały czas ubijając
7) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, połowę owoców kroimy na małe kawałki
8) Na spodni blat wykładamy 2/3 kremu, pokrojone truskawki i przykrywamy drugim blatem. Na to wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy przygotowanymi wcześniej okruchami, dekorujemy truskawkami
9) Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Aby być na bieżąco polub blog na FB: