CZY WIESZ CO ZAWIERA W SOBIE ARBUZ I DLACZEGO WARTO GO JEŚĆ? PRZEPIS NA POŻYWNY KOKTAJL Z ARBUZA
Arbuz to pyszny, soczysty i niskokaloryczny owoc, który kojarzy mi się z latem. Pomimo, że w znacznej większości składa się on z wody i nie zawiera zbyt wielu witamin czy minerałów, to ma naprawdę świetne właściwości zdrowotne. Arbuz rewelacyjnie gasi pragnienie, dlatego wcześniej spożywałam go głównie w upalne dni. Teraz kiedy poznałam jego zalety, owoc ten gości w moim menu nawet kilka razy w tygodniu.
Kalorie w arbuzie
Arbuz jest niskokaloryczny i w 100 gramach owocu znajdziemy około 30 kcal, które pochodzą głównie z węglowodanów. Owoc ma dosyć wysoki indeks glikemiczny (72), dlatego powinny uważać na niego osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Bez problemu mogą go za to spożywać osoby będące na diecie i dbające o linię. Stanowi on świetną przekąskę, szczególnie przed wysiłkiem fizycznym, ponieważ ze względu na zawartość cukrów, dodaje energii. Arbuz jedzony z umiarem na pewno nie zaszkodzi nikomu, kto chce zgubić zbędne kilogramy.
Witaminy i mikroelementy w arbuzie
Arbuz w około 92% składa się z wody, zaś resztę stanowią witaminy i mikoelementy. Owoc ten został doceniony ze względu dużą zawartość przeciwutleniaczy tj. likopen, beta karoten, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyna. Znajdziemy w nim także witaminę A i C, potas, fosfor, magnez oraz wapń.
Arbuz dla zdrowia
Duża zawartość przeciwutleniaczy w arbuzie chroni przed rozwojem nowotworów. Ponadto substancje obecne w tym owocu pomagają kontrolować poziom trójglicerydów we krwi i wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Regularne spożywanie arbuza zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Arbuz ma działanie moczopędne, dlatego zalecany jest w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii, dlatego powinny go spożywać osoby dbające o smukłą sylwetkę.
Arbuz dla urody
Ponieważ arbuz w większości składa się z wody wzbogaconej związkami mineralnymi, to doskonale gasi pragnienie, nawadnia organizm i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. Ma to wpływ na utrzymanie prawidłowego nawilżenia skóry i jej poprawne funkcjonowanie.
Dzięki zawartości antyutleniaczy chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, neutralizuje wolne rodniki, przyśpiesza gojenie stanów zapalnych i opóźnia procesy starzenia się skóry. Arbuz jest więc drogocennym "kosmetykiem", który działa od wewnątrz.
Pestki arbuza
Nie tylko miąższ arbuza wpływa korzystnie na nasze zdrowie i urodę. Jak się okazuje pestki arbuza, których często pozbywamy się jedząc ten owoc, pełne są wartościowych substancji odżywczych. Zawierają one duże ilości białka, zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dobrze wpływają na funkcjonowanie żołądka oraz wątroby, obniżają poziom cukru we krwi. Nie bez znaczenia są też dla naszej urody: dzięki obecności żelaza poprawiają kondycję włosów, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się skóry. Warto zatem arbuzy jeść wraz z pestkami.
Przepis na pożywny koktajl z arbuza
Składniki:
- szklanka miąższu z arbuza bez pestek
- dojrzały banan
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- łyża miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelewamy do szklanek i przyozdabiamy kawałkiem arbuza.
Partnerem wpisu jest MAKRO
Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)
Wartość energetyczna - 30 kcal
Białko ogółem - 0.61 g
Tłuszcz - 0.15 g
Węglowodany - 7.55 g
Błonnik - 0.4 g
Minerały
Białko ogółem - 0.61 g
Tłuszcz - 0.15 g
Węglowodany - 7.55 g
Błonnik - 0.4 g
Minerały
Wapń – 7 mg
Żelazo - 0.24 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 11 mg
Potas - 112 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.10 mg
Żelazo - 0.24 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 11 mg
Potas - 112 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.10 mg
Witaminy
Witamina C – 8.1 mg
Vitamina A - 569 IU
Tiamina – 0.033 mg
Ryboflawina – 0.021 mg
Niacyna - 0.178 mg
Witamina B-6 - 0.045 mg
Kwas foliowy - 3 ug
Witamina E – 0.05 ug
Witamina K 1 (filochinona) - 0.1 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Vitamina A - 569 IU
Tiamina – 0.033 mg
Ryboflawina – 0.021 mg
Niacyna - 0.178 mg
Witamina B-6 - 0.045 mg
Kwas foliowy - 3 ug
Witamina E – 0.05 ug
Witamina K 1 (filochinona) - 0.1 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Arbuz dla zdrowia
Duża zawartość przeciwutleniaczy w arbuzie chroni przed rozwojem nowotworów. Ponadto substancje obecne w tym owocu pomagają kontrolować poziom trójglicerydów we krwi i wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Regularne spożywanie arbuza zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Arbuz ma działanie moczopędne, dlatego zalecany jest w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii, dlatego powinny go spożywać osoby dbające o smukłą sylwetkę.
Arbuz dla urody
Ponieważ arbuz w większości składa się z wody wzbogaconej związkami mineralnymi, to doskonale gasi pragnienie, nawadnia organizm i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. Ma to wpływ na utrzymanie prawidłowego nawilżenia skóry i jej poprawne funkcjonowanie.
Dzięki zawartości antyutleniaczy chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, neutralizuje wolne rodniki, przyśpiesza gojenie stanów zapalnych i opóźnia procesy starzenia się skóry. Arbuz jest więc drogocennym "kosmetykiem", który działa od wewnątrz.
Pestki arbuza
Nie tylko miąższ arbuza wpływa korzystnie na nasze zdrowie i urodę. Jak się okazuje pestki arbuza, których często pozbywamy się jedząc ten owoc, pełne są wartościowych substancji odżywczych. Zawierają one duże ilości białka, zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dobrze wpływają na funkcjonowanie żołądka oraz wątroby, obniżają poziom cukru we krwi. Nie bez znaczenia są też dla naszej urody: dzięki obecności żelaza poprawiają kondycję włosów, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się skóry. Warto zatem arbuzy jeść wraz z pestkami.
Przepis na pożywny koktajl z arbuza
Składniki:
- szklanka miąższu z arbuza bez pestek
- dojrzały banan
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- łyża miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelewamy do szklanek i przyozdabiamy kawałkiem arbuza.
Partnerem wpisu jest MAKRO