ANTYGRYPINA CZYLI NATURALNY ŚRODEK NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ - 2 SPRAWDZONE PRZEPISY
W tym roku jesień przywitała nas deszczową i chłodną pogodą, co momentalnie zakończyło się u mnie paskudnym przeziębieniem. Od kilku tygodni walczę z nim za pomocą środków farmakologicznych, ale niestety mój organizm przegrywa tą walkę. Niby po kilku dniach objawy mijają, by powrócić ponownie i tak w kółko od prawie miesiąca. Nie pomogły mi nawet antybiotyki zapisane przez lekarza. Jestem już tak zmęczona tą przeciągającą się infekcją, że postanowiłam spróbować naturalnych metod. Jedną z nich jest domowej roboty syrop wzmacniający odporność, czyli tak zwana antygrypina. Preparat robi się szybko i łatwo, a dzięki wysokiej zawartości witamin oraz minerałów wpływa on korzystnie na układ odpornościowy chroniąc przed przeziębieniem i grypą. Antygrypinę spożywam od kilku dni, ale wydaje mi się, że już widzę pierwsze efekty. Jeśli macie problem ze spadkiem odporności i dopadają Was częste infekcje to koniecznie wypróbujcie te specyfiki. Spójrzcie także na wpis PRZEZIĘBIENIE - OBJAWY I LECZENIE. JAKIE SĄ SPOSOBY NA PRZEZIĘBIENIE?, w którym znajdziecie przydatne wskazówki jak radzić sobie z przeziębieniem.
Przepis na antygrypinę - wersja 1
- ząbek czosnku
- cytryna
- grejpfrut
- 2 łyżki miodu, najlepiej spadziowego
- 800 ml przegotowanej i wystudzonej wody
Czosnek, obrany ze skórki grejpfrut z pestkami, obraną ze skórki cytrynę bez pestek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy miód i wodę, mieszamy do połączenia składników. Syrop można pić od razu, kuracja powinna trwać minimum kilka dni. Antygrypinę można podawać także dzieciom.
Przepis na antygrypinę - wersja 2
- 4 pomarańcze
- 3 cytryny
- 4 cm korzenia imbiru
- pół litra modu (najlepiej spadziowego lub manuka, może też być normalny miód wielokwiatowy, ale najlepiej aby pochodził z pasieki, a nie z marketu)
Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy, najlepiej przy użyciu płynu do naczyń, szczoteczki i ciepłej wody. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy z nich wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy. Pomarańcze, cytryny i imbir umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy. Powstałą pulpę przekładamy do dużego słoika lub innego naczynia i zalewamy miodem, syrop możemy zacząć spożywać po kilku godzinach. Antygrypinę w tej wersji możemy jeść samodzielnie lub dodawać do letniej wody.
Pamiętajcie, aby antygrypiny nie podgrzewać i nie mieszać z gorącą wodą, ponieważ może ona stracić swoje właściwości.