ANTYGRYPINA CZYLI NATURALNY ŚRODEK NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ - 2 SPRAWDZONE PRZEPISY

antygrypina jak zrobić


W tym roku jesień przywitała nas deszczową i chłodną pogodą, co momentalnie zakończyło się u mnie paskudnym przeziębieniem. Od kilku tygodni walczę z nim za pomocą środków farmakologicznych, ale niestety mój organizm przegrywa tą walkę. Niby po kilku dniach objawy mijają, by powrócić ponownie i tak w kółko od prawie miesiąca. Nie pomogły mi nawet antybiotyki zapisane przez lekarza. Jestem już tak zmęczona tą przeciągającą się infekcją, że postanowiłam spróbować naturalnych metod. Jedną z nich jest domowej roboty syrop wzmacniający odporność, czyli tak zwana antygrypina. Preparat robi się szybko i łatwo, a dzięki wysokiej zawartości witamin oraz minerałów wpływa on korzystnie na układ odpornościowy chroniąc przed przeziębieniem i grypą. Antygrypinę spożywam od kilku dni, ale wydaje mi się, że już widzę pierwsze efekty. Żałuję tylko, że zamiast spróbować jej wcześniej przez miesiąc faszerowałam się lekami. Jeśli macie problem ze spadkiem odporności i dopadają Was częste infekcje, koniecznie wypróbujcie te specyfiki. 


Przepis na antygrypinę - wersja 1

- ząbek czosnku
- cytryna
- grejpfrut
- 2 łyżki miodu, najlepiej spadziowego
- 800 ml przegotowanej i wystudzonej wody

Czosnek, obrany ze skórki grejpfrut z pestakami, obraną ze skórki cytrynę bez pestek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy miód i wodę, mieszamy do połączenia składników. Syrop można pić od razu, kuracja powinna trwać minimum kilka dni. Antygrypinę można podawać także dzieciom. 

Przepis na antygrypinę - wersja 2

- 4 pomarańcze
- 3 cytryny
- 4 cm korzenia imbiru
- pół litra modu (najlepiej spadziowego lub manuka, może też być normalny miód wielokwiatowy, ale najlepiej aby pochodził z pasieki, a nie z marketu)

Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy, najlepiej przy użyciu płynu do naczyń, szczoteczki i ciepłej wody. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy z nich wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy. Pomarańcze, cytryny i imbir umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy. Powstałą pulpę przekładamy do dużego słoika lub innego naczynia i zalewamy miodem, syrop możemy zacząć spożywac po kilku godzinach. Antygrypinę w tej wersji możemy jeść samodzielnie lub dodawać do letniej wody. 

Pamiętajcie, aby antygrypiny nie podgrzewać i nie mieszać z gorącą wodą, ponieważ może ona stracić swoje właściwości.

domowy syrop na przeziębienie

ile pić antygrypiny


Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.