SPRAWDZONY PRZEPIS NA NAJLEPSZEGO KURCZAKA PIECZONEGO W CAŁOŚCI
Pyszny i soczysty kurczak pieczony w całości to idealna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Potrawa zawsze się udaje, a jej przygotowanie nie powinno sprawić trudności nikomu. Jest to jedno z popisowych dań mojego męża, które mimo że łatwe w przygotowaniu, to smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Składniki:
- kurczak (wypatroszony i gotowy do pieczenia)
- 2 łyżki masła
- główka czosnku
- kurczak (wypatroszony i gotowy do pieczenia)
- 2 łyżki masła
- główka czosnku
na pastę przyprawową:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
do podlania:
- szklanka wody
- 1 łyżka masła
- szklanka wody
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
- Kurczaka myjemy i osuszamy. Główkę czosnku kroimy na pół i bardzo dokładnie nacieramy nim kurczaka na zewnątrz i w środku
- Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i mieszamy do powstania jednorodnej pasty przyprawowej
- Pastę przyprawową wcieramy w kurczaka na zewnątrz i od środka
- W środek kurczaka wkładamy czosnek, którego wcześniej używaliśmy do nacierania mięsa (czosnek może być w łupince) oraz 2 łyżki masła
- Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
- Kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy w naczyniu piersiami do dołu, podlewamy wodą i wkładamy łyżkę masła
- Kurczaka w zamkniętym naczyniu żaroodpornym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny. Po około godzinie kurczaka przekręcamy piersiami do góry i pieczemy kolejne 30 minut, co jakiś czas możemy podlewać go sosem z dna naczynia. Na 15 minut przed wyjęciem kurczaka z piekarnika zdejmujemy z naczynia przykrywkę, tak aby skórka na piersiach ładnie się zrumieniła.
Aby być na bieżąco polub blog na FB: