PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM
Sałatkę z tuńczykiem robiłam ostatni raz na studiach. Pamiętam, że bardzo lubiłam to danie i nie wiem, dlaczego zapomniałam o nim na tyle lat. Przepis jest bardzo prosty i niewymagający, a sałatkę robi się naprawdę szybko. Jeśli lubicie tuńczyka, to ta potrawa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest to idealna propozycja na kolację, świetnie sprawdzi się też jako przystawka podczas różnorakich imprez.
Składniki:
- puszka tuńczyka w wodzie
- 1 cebula, najlepiej czerwona
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu - wersja fit
- pół opakowania pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Sposób wykonania:
1) Tuńczyka odcedzamy z wody i rozdrabniamy widelcem
2) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach
3) Tuńczyka, cebulę, jajka i odcedzoną kukurydzę umieszczamy w misce, dodajemy majonez, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przeszły