PRZEPIS NA DOSKONAŁY DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY
Dżem z dyni oraz pomarańczy robiłam po raz pierwszy i powiem Wam, że jestem nim zachwycona. Pyszny i aromatyczny, idealnie nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, ciast czy omletów. Z podanego poniżej przepisu wyszło mi 5 słoiczków tego smakołyku, ale na pewno na tym nie poprzestanę i przygotuję kolejną partię.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 400 g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
1) Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do garna, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą tak, aby płyn ją przykrył. Podgrzewamy wszystko na niewielkim ogniu przez około 20 minut, w tym czasie dynia powinna zmięknąć
2) Pomarańcze dokładnie myjemy przy użyciu szczoteczki i płynu do naczyń, owoce obieramy ze skórki, od której odkrawamy białą wyściółkę
3) Pomarańczowe skórki kroimy na cienkie paseczki, umieszczamy je w rondelku, dodajemy 1/3 szklanki wody i 2 łyżki cukru - podgrzewamy na niewielkim ogniu przez około 20 minut
4) Dynię, pokrojone na małe cząstki pomarańcze bez błonek, syrop ze skórek pomarańczy, cynamon i sok z cytryny gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając
5) Pestki z cytryny i pomarańczy oraz białe błonki zawijamy w gazę i umieszczamy w garnku z dżemem. Nadadzą one delikatnej goryczki, zagęszczą i utrwalą przetwory. Wszystko gotujemy, do czasu, aż dżem nabierze konsystencji gęstej papki
6) Przekładamy dżem do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy ich brzegi i zakręcamy przykrywkami
7) Pasteryzujemy dżem - garnek z szerokim dnem wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki jeden obok drugiego, zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do wystygnięcia na całą noc.