Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Pieczonego bakłażana robiłam po raz pierwszy, ale wyszedł mega pysznie, więc dzielę się przepisem. Danie jest proste i szybkie do wykonania. To idealna propozycja na zdrowy, dietetyczny i zbilansowany obiad lub kolację.
Składniki (2 porcje)
- bakłażan
- 25 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki czerwonej
- 2 plastry żółtego sera
Sposób wykonania:
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Środek delikatnie nacinamy w kratkę, tak aby nie przebić skórki. Delikatnie smarujemy środek olejem i solimy. Wkładamy do naczynia i pieczemy 30 min w piekarniku w 180 stopniach.
W czasie pieczenia bakłażana przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wyciskamy czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut aby się zeszkliła, dodajemy mięso oraz przyprawy i przecier, smażymy do czasu ścięcia się białka w mięsie.
Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika, wycinamy miąższ tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ kroimy na drobne kawałki i mieszamy z podsmażonym mięsem. Farsz nakładamy na połówki bakłażana i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika kładziemy na wierzch ser aby się roztopił i zarumienił.
Danie można serwować samo lub z kaszą gryczaną czy ryżem.