JAK ZROBIĆ DOMOWE BURGERY



burger jak z mcdonalda


Burgery to pyszne i znane na całym świecie kanapki. Niestety większości z nas kojarzą się z niezdrowym, pełnym kalorii, tłuszczu i soli pożywieniem fastfoodowym. I rzeczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę skład tego, co jest serwowane w popularnych sieciówkach, można dostać zawrotu głowy oraz rozstroju żołądka. Z tego powodu jeśli mamy ochotę na burgery, najlepiej jest je przyrządzić w domu, ze składników które znamy i które dostarczą nam choćby odrobinę cennych substancji odżywczych. Wykonanie takiej kanapki jest naprawdę banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.


SKŁADNIKI NA KOTLET
_________________________________________

- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy dijon lub innej ostrej
- 1 duża cebula
- pieprz, sól


SKŁADNIKI NA SOS
________________________________

- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 3 drobno posiekane ogórki korniszony
- pół łyżeczki cukru
- sól

Dodatkowo potrzebujemy lekko słodkawe bułki burgerowe ( x6 ), sałatę, ogórek korniszon pokrojony w plastry, cebulę pokrojoną w piórka, ser topiony w plastrach.


SPOSÓB WYKONANIA
____________________________________

1) Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce, dobrze mieszamy i odstawiamy aby smaki się połączyły

2) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę a następnie podsmażamy ją na patelni

3) Łączymy cebulę z mięsem, jajkiem, musztardą solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę a następnie formujemy 6 dosyć płaskich kotletów, które muszą być większe niż obwód bułki

4) Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej, staramy się nie używać żadnego tłuszczu do smażenia

5) W tym samym czasie do nagrzanego piekarnika na 2 minuty wrzucamy rozkrojone bułki burgerowe, tak aby stały się bardziej chrupkie i lekko się podgrzały

6) Gdy kotlety się usmażą składamy burgera, spód bułki smarujemy odrobiną przygotowanego sosu, na to kładziemy sałatę, kotlet, plaster sera, smarujemy sosem, kładziemy 2-3 plastry ogórka, odrobinę cebuli i przykrywamy górą bułki


hamburger przepis


Tak przygotowane burgery, pomimo że kaloryczne są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe niż te z fastfoodów. a do tego smakują nieziemsko.





Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad.