CIASTO "CYCKI MURZYNKI" - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

ciasto na wielkanoc boże narodzenie imieniny cycki murzynki


"Cycki murzynki" to wypiek, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama zawsze robiła to ciasto na Wielkanoc i przyznaję, że przez długie lata był to mój ulubiony deser. Delikatny makowo-kokosowy spód, puszysta masa budyniowa, biszkopciki i czekolada - czy może być lepsze połączenie?! Ciasto zawsze szybko znikało ze stołu i nie znam ani jednej osoby, której by nie smakowało. Chyba nie potrzeba lepszej rekomendacji i zachęty do jego wykonania. U mnie tradycji musi stać się zadość, a więc i w tym roku "Cycki murzynki" będą królowały na Wielkanocnym stole. 


Składniki na spód:

- 6 białek
- szklanka wiórek kokosowych
- szklanka maku
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- kostka masła lub margaryny
- 1 łyżka żelatyny

Składniki na polewę:

- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny

Pozostałe składniki:

- duże opakowanie okrągłych biszkopcików
- rodzynki
- rum lub inny alkohol do nasączania biszkopcików

Sposób wykonania:

1) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia i mąkę - dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na  blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier.

2) Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, do wrzącego mleka dodać mleko z mąką i cukrem, cały czas mieszać do czasu powstania gładkiego budyniu. Do gorącego budyniu dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Budyń odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.

3) Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na białą puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i ucierać do połączenia składników.

4) Makowo-kokosowy spód ułożyć na desce i wyłożyć na niego masę budyniową. Na masie ułożyć w równych rzędach biszkopciki i nasączyć je alkoholem (mocny alkohol typu rum czy wódka rozcieńczamy w proporcji 1:2 np. 1/3 szklanki alkoholu i 2/3 szklanki wody)

5) Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondlu, podgrzewać na kuchence cały czas mieszając do czasu połączenia składników.

6) Na środku każdego biszkoptu umieścić rodzynkę, polać ciasto lekko przestudzoną i tężejącą polewą. Ciasto umieścić w lodówce, podawać krojąc na kwadraty, każdy "cycek" oddzielnie.

ciasto z makiem wiórkami kokosowymi przepis


Aby być na bieżąco polub blog na FB:
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.