PYSZNE CHILI CON CARNE Z KASZĄ BULGUR
Chili con carne to danie kuchni amerykańskiej, którego korzenie wywodzą się z Meksyku. Jego podstawą jest mielone mięso, czerwona fasola, krojone pomidory i ostra papryczka chili. Potrawa jest pyszna, szybka i łatwa do zrobienia, łączy więc wszystko co cenię w dobrej kuchni :) Chili con carne najczęściej serwuje się z ryżem, jednak ja chciałam zaproponować Wam wersję z kaszą bulgur, która naprawdę świetnie komponuje się z tym daniem.
- puszka czerwonej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 100 g kaszy bulgur
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 papryczka chili
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki kawy mielonej
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) Kaszę bulgur wsypać do miski i zalać 200 ml wrzącej wody, przyprawić solą oraz pieprzem i przykryć talerzykiem
2) Kawę zaparzyć w 100 ml wody
3) Szalotkę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmażyć je na patelni z 2 łyżkami oleju
4) Do cebuli i czosnku dodać mięso mielone i smażyć przez około 5 minut ciągle mieszając
5) Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę
6) Dodać papryczkę do mięsa i wymieszać, następnie odcedzić napar z kawy i wlać go do patelni
7) Odcedzić fasolę i przelać ją zimną wodą. Dodać fasolę i pomidory z puszki do mięsa
8) Doprawić całość oregano, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Dusić przez około 10 minut
9) Wyłożyć chili do misek, na wierzch wsypać odcedzoną kaszę bulgur, a całość polać jogurtem
Zobacz także:
- Pobudzająca metabolizm zupa meksykańska
- Burrito z kurczakiem i serem cheddar
- Najlepsza sałatka a'la cezar
Aby być na bieżąco polub blog na FB: