NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ - IDEALNE NA OBIAD LUB NA IMPREZĘ
KUCHNIA
,
OBIAD
,
PRZYSTAWKA
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i szynką parmeńską to pomysł na pyszny, łatwy i szybki do zrobienia obiad. Danie sprawdzi się też jako przystawka podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Połączenie tych komponentów jest naprawdę smaczne i stanowi doskonałą całość. Z podanych składników przygotujecie 6 dużych naleśników, które wystarczą dla 2-3 osób.
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- ok 300g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- pół opakowania sera feta
Składniki na sos:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii
- szczypta soli
Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki
2) Z powstałego ciasta usmażyć dosyć cienkie naleśniki (wychodzi 6 dużych)
3) Posiekać czosnek i chwilę podsmażyć go na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak i dusić do czasu odparowania wody
4) Każdy naleśnik posmarować szpinakiem, następnie serem feta, położyć 2 plastry szynki parmeńskiej i zwinąć w rulon
5) Naleśnik przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
6) Jogurt naturalny pomieszać z posiekanym czosnkiem, solą i bazylią
7) Podawać ciepłe naleśniki wraz z sosem czosnkowo-bazyliowym
Aby być na bieżąco polub blog na FB: