TORT CZEKOLADOWY Z KOPARKĄ

PRZEPIS NA NAJLEPSZY TORT CZEKOLADOWY

W tym roku mój 3-latek jest fanem koparek, ciężarówek i spychaczy. Fascynują go wszelkie prace budowlane i z zachwytem spogląda na ciężkie maszyny oraz sprzęty. Z okazji urodzin postanowiłam przygotować dla niego typowo męski tort czekoladowy z jego ulubionym autem, czyli z koparką. Do dekoracji użyłam koparki - zabawki, która sprawiła mu podwójną radość. Ozdoby z masy cukrowej raczej nie są jadalne i zazwyczaj lądują w koszu, dlatego postanowiłam z nich zrezygnować.  Tymczasem plastikowa koparka pozostała z nami na pamiątkę i od czasu urodzin synek się z nią nie rozstaje, zabiera ją nawet do spania :)


Składniki na biszkopt:

-  6 jajek
-  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-  1/2 szklanki mąki tortowej
-  1/3 szklanki kakao
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  szczypta soli

Sposób wykonania:

1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia

2) Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do połączenia składników

3) Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki

4) Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, pieczemy biszkopt w 170 stopniach przez około 40 minut

5) Jeszcze lekko ciepły biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy go do wystygnięcia układając górą do dołu

6) Po wystygnięciu biszkopt kroimy wzdłuż na 3 krążki



Składniki na poncz:

- szklanka przegotowanej i wystudzonej wody + kilka łyżek soku malinowego (ewentualnie napar z herbaty lub kawy)

Składniki na krem czekoladowy:

- 500 - 600 ml śmietanki 30%
- 300 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody

Sposób wykonania:

1) Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

2) Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy na średnich obrotach do zagęszczenia masy (trzeba uważać aby nie przebić masy, ponieważ może się zważyć). Do kremu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia

Biszkopt układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu, na to wykładamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Biszkopt nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Biszkopt nasączamy resztką ponczu i wykładamy pozostały krem. Tort wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę:

Składniki na polewę:

- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wody

Sposób wykonania:

1) Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę, mieszamy do połączenia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Jak polewa zacznie gęstnieć polewamy wierzch tortu tworząc zacieki na bokach ciasta. Na torcie ustawiamy koparkę i układamy słodycze imitując wykop. 

TORT NA 3 URODZINY

TORT DLA CHŁOPCA


Zobacz także jak zrobić:

Tort urodzinowy Misio

Tort śmietanowy z owocami

Tort bezowy
Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.