SZAKSZUKA - PYSZNE ŚNIADANIE, KTÓRE ZROBISZ W 10 MINUT
Ni to jajecznica ni omlet, po prostu jajka w pomidorach. Szakszuka podbiła moje podniebienie i w ostatnim czasie gości na naszym stole dosyć często. Jest to idealne danie na śniadanie lub kolację. Smakuje pysznie, a do tego zrobisz je w 10 minut.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 pomidor najlepiej malinowy
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1) Pomidora nakłuć widelcem i zalać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę
2) Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Podgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem
3) Dodać na patelnię pokrojone pomidory wraz z sokiem i pestkami, dusić aż do odparowania wody
4) Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać
5) Na wierzch wbić jajka i smażyć do ścięcia białka
6) Posypać pieprzem oraz szczypiorkiem
Zobacz także:
Dietetyczna pasta z makreli
Omlet w roli głównej
3 zdrowe koktajle z kaszą jaglaną
Aby być na bieżąco polub blog na FB: